Debatt - Skolmat

...... Skrivet: 2010-01-19 | Klockan: 18:48:16
Hur många gånger har man inte fått höra att skolmaten är äcklig? Eller du kanske har sagt det själv? På många håll i Sverige och även i hela världen så är maten i skolköken ganska dålig. Oftast så beror det på att det finns väldigt lite pengar att röra sig med och skolan prioriterar annat, så som nya böcker eller att reparera vandalism och andra skador på skolan.



Allt oftare står det i tidningarna att skolungdomarnas betyg sjunker i hela landet och en anledning kan just vara skolmaten. Att maten är "äcklig" eller ser oaptitlig ut gör att många idag hoppar över skollunchen. Deras energi hamnar på en allt lägre nivå och många blir illamående och orkar inte med skolarbetet under lektionerna. 
Eleverna kommer efter i arbetet och blir oaktiva på lektionerna, är det då konstigt att betygen blir sämre?

Bilden ovan är skolmaten från vår matsal igår (18/1) och vid första anblicken ser det allt annat än gott ut. Denna maträtt kallades kycklinggratäng och innehöll morötter, halvkokta skivade potatisar, små stycken av kyckling och detta badade i någon sås. 
Det finns godare maträtter och det var många som hoppade lunchen den dagen och gick istället till kafeterian och köpte godis, bullar eller liknande.   



Så vad kan man göra för att få fler att äta skolmaten? Kanske ge eleverna tillfälle att föreslå maträtter och kanske bjuda in en föreläsare som berättar på ett enkelt sätt varför det är viktigt att äta rätt och att en balanserad kost är grunden i välmående. Någon som berättar konsekvenserna som följer med att hoppa över lunchen eller en annan måltid.

Kommentarer
Skrivet av: Anna

det var ju faktiskt inte så räligt som det såg ut :o

...Skrivet: 2010-01-20 | Klockan: 16:01:46
URL: http://annafroderbergg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida/Blogg:

Skriv din kommentar här:

Trackback