Letar fakta

...... Skrivet: 2009-04-05 | Klockan: 18:01:40
Sitter och letar fakta till mitt arbete i textilslöjden. 1700tals kläder.
Hehe, så helt sjuka saker man ansåg vara vackert och hur man skulle se ut.

Inom adlen var det väldigt vanligt att man använde korsetter dagligen, om man ens tog av sig den. Alla hade den på sig. Kvinnor, män, barn och till och med gravida kvinnor använde dem. Allt för att få den här fina timglasformen och för att få en bra hållning.
Självklart gav ju detta stora problem, kroppen är ju inte skapt för att se ut så, men när man började använda korsett, trängdes revben och höftben ihop. Inre organ tog skada och dessutom fanns det fall där folk inte kunde sitta eller gå utan att ha korsetten på sig, för att den naturliga muskelaturen aldrig hade tränats upp.

Dessutom var inte renligheten den bästa heller. Man slängde sopor och tömde pottor direkt ut genom fönstret. Man tvättade sig knappt heller eftersom att man trodde att vatten var farligt, att det kunde tränga igenom huden och få kroppen att ruttna inifrån. Därför tvättade man sig knappt 2-3 gånger om året och endast när man ville vara extra fin. Så istället för att använda vatten när man tvättade sig, gnuggade man bort smutsen med en torr trasa.

Detta kan ju ses som raka motsatsen till dagens samhälle. Nu ses man som ofräsch om man inte har duschat på en vecka och gatorna är renare än någonsin. Mänskligheten har kanske lärt sig något?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida/Blogg:

Skriv din kommentar här:

Trackback