17ootal

...... Skrivet: 2009-04-11 | Klockan: 20:59:43
Det är bara jag som tycker att detta är grymt intressant eller?

(Varning! Nedanstående är fakta om 17ootals mode)

Ett bruntbränt ansikte var ett tecken på att man var ute i solen och arbetade. Adlen som hela tiden skulle visa upp sig som bättre, rikare osv. skulle då genom att täcka sig i vitt punder visa att dom var för fina för att arbeta och hade någon annan som gjorde det åt dem.

Ju vitare, desto bättre. Sminket satt oftast kvar i dagar eller till och med månader. Det tvättades aldrig av, utan man målade bara nytt ovanpå.
Ögonen var oftast oskminkade och det var endast kinder och läppar som blev målade med färg (ofta var det samma som användes till båda) i det vitmålade ansiktet.
Det var också vanligt att man målade i ögonbrynen med kol. Det fanns också lösa ögonbryn som gick att köpa, dessa var gjorda av skinnet på möss och råttor.

Ovetandes om att renlighet och hälsa hörde ihop och att sminket innehöll giftiga ämnen så blev svullna ögon, lossnade tänder och död en del av vardagen (ja, folk dog av sminket). Ibland sjönk kinderna in där tänderna fattades, då fyllde man upp det med kulor av koda och kork.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida/Blogg:

Skriv din kommentar här:

Trackback